Το Ινστιτούτο Κοστουμιού του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης γιορτάζει το πολυδιάστατο όραμα του Karl Lagerfeld με την έκθεση A Line of Beauty.
Για να αποτυπωθεί με ακρίβεια το όραμα του Karl Lagerfeld και να αναδειχθεί η τελειότητα των σχεδίων του, ο διάσημος ιταλικός οίκος Bonaveri δημιούργησε μανεκέν που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες της έκθεσης και αντικατοπτρίζουν τα αισθητικά χαρακτηριστικά του διάσημου σχεδιαστή μόδας.
Το κόκκινο χαλί του Met Gala 2023 έκλεισε επίσημα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και γιόρτασε την έκθεση Karl Lagerfeld: A Line of Beauty. Το γκαλά τίμησε την κληρονομιά του Lagerfeld -του εκλιπόντος σχεδιαστή που διηύθυνε οίκους μόδας όπως οι Chanel, Fendi και τη δική του ομώνυμη σειρά- και συγκέντρωσε χρήματα για το Ινστιτούτο Κοστουμιού του MΕT.
Μπαίνοντας στην έκθεση, ο επισκέπτης συναντά έναν κόσμο γεμάτο γοητεία και ανατροπές. Δύο φορέματα και μια τεράστια οθόνη προβάλλει τη βιντεοσκόπηση του Loïc Prigent, αναδεικνύοντας το μαγικό σκίτσο του Lagerfeld. Κάθε κίνηση των γαντοφορεμένων χεριών του σχεδιαστή σε λευκό χαρτί ακούγεται σαν μουσική νότα. Τα σχεδιαστικά γραφήματα και οι απαλοί ήχοι συνθέτουν μια αρμονία τόσο σίγουρη και ακριβής όσο η ίδια η εικόνα του σχεδιαστή.
Η Karl Lagerfeld: A Line of Beauty εκθέτει πάνω από 200 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων ρούχων, σκίτσων και βίντεο συνεντεύξεων για το έργο του Lagerfeld. Η έκθεση παρουσιάζει ενδύματα πάνω σε μανεκέν του οίκου Bonaveri, πάνω σε βάσεις και ενσωματωμένα σε αψίδες.
Τα μανεκέν, αν και είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την επίδειξη κοστουμιών στα μουσεία, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται κυρίως για το λιανικό εμπόριο και τις βιτρίνες καταστημάτων. Ελάχιστοι κατασκευαστές μανεκέν μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη ενός μουσείου για υλικά υψηλής ποιότητας και να δημιουργήσουν εξατομικευμένες φιγούρες για την εκάστοτε συλλογή. Ο ιταλικός οίκος Bonaveri έχει καταφέρει να συνδυάσει την τέχνη με τη μόδα, δημιουργώντας μανεκέν που ζωντανεύουν στον κόσμο της μόδας και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο του λιανικού εμπορίου όσο και των εκθέσεων μόδας.
Στο Ινστιτούτο Κοστουμιού, τα μανεκέν μεταμορφώνονται από το πλαίσιο της έκθεσής τους και αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν ένα όραμα μέσω στοιχείων όπως το styling, η σκηνογραφία και η αλληλεπίδραση με άλλα αντικείμενα. Τα μανεκέν συχνά υφίστανται μεταβολές, από μικρές τροποποιήσεις έως πλήρεις επανασχεδιασμό. Οι συντελεστές της έκθεσης Karl Lagerfeld: A Line of Beauty, ζήτησαν από τον ιταλικό οίκο Bonaveri να δημιουργήσει μανεκέν κατάλληλα για τις ιδιαίτερες ανάγκες της έκθεσης.
Στο The Met, τα μανεκέν της συλλογής Schläppi, ανανεωμένες και κατασκευασμένες σήμερα από τον οίκο Bonaveri στην Ιταλία, αποτελούν βασικό πυλώνα στις εκθέσεις του Ινστιτούτου Κοστουμιού για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Χρησιμοποιώντας αυτά τα μοναδικά μανεκέν, τα περισσότερα κοστούμια από τη δεκαετία του 1920 έως σήμερα, εκθέτονται σε μία μόνο φόρμα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο ιστορικής αξιοπιστίας και εφαρμογής.
Ο οίκος Bonaveri συνεργάζεται με κορυφαίους σχεδιαστές για να δημιουργήσει μανεκέν που ανταποκρίνονται στις αισθητικές απαιτήσεις και αναδεικνύουν τη μοναδικότητα των σχεδίων τους. Με κάθε νέα δημιουργία, ο οίκος Bonaveri αναζητά νέους τρόπους για να ανατρέψει την παραδοσιακή έννοια του μανεκέν και να ενσωματώσει την τέχνη και την καινοτομία στο χώρο της μόδας!
Παρακολουθήστε το βίντεο που δείχνει τη διαδικασία παραγωγής των μανεκέν:
Τα μανεκέν της συλλογής Schläppi διαθέτουν το σωματότυπο που θα αναδείκνυε ιδανικά τα σχέδια του Lagerfeld για τους οίκους Chanel, Chloé, Fendi και το ομώνυμο brand του. Χρησιμοποιήθηκαν πόζες με λυγισμένα γόνατα και ίσια πόδια για να ενισχύσουν τη διχοτόμηση των γραμμών. Για το κεφάλι, ο επιμελητής Andrew Bolton ήθελε κάτι ιδιαίτερο που να σχετίζεται με το γούστο και την αισθητική του Lagerfeld ως συνθέτη τέχνης.
Ο Lagerfeld συνέλεξε τα πορσελάνινα ειδώλια του Gerhard Schliepstein (1886-1963), ενός Γερμανού γλύπτη της περιόδου Art Deco, τα οποία αποτέλεσαν την έμπνευση για τα κεφάλια των μανεκέν. Με προσοχή στη λεπτομέρεια και την κλίμακα που αρμόζει σε ένα μανεκέν, ο οίκος Bonaveri φιλοτέχνησε τέσσερα κεφάλια που προσαρμόστηκαν άψογα στα σώματα των μανεκέν της συλλογής Schläppi, αντλώντας στοιχεία από έργα όπως το Diana and Deer (1924) και το Woman with Two Candlesticks (1925). Παράχθηκαν με λευκό φινίρισμα που μιμείται τη γυαλάδα της πορσελάνης.
Δεδομένου ότι η κίνηση των χεριών είναι σημαντική σε ένα μανεκέν, νέα χέρια με επιμηκυμένα δάχτυλα σμιλεύτηκαν επίσης για να ταιριάζουν με τα στυλιζαρισμένα πρόσωπα Art Deco. Το κομψό αποτέλεσμα υποστηρίζει μοναδικά την παρουσίαση των σχεδίων του Karl Lagerfeld ως μοναδικού δημιουργού.
Με τη συνεχή καινοτομία και την προσήλωση στην τέχνη, ο οίκος Bonaveri δείχνει τη δυναμική του να μετατρέπει απλά μανεκέν σε έργα τέχνης. Ο μοντέρνος και γεωμετρικός σχεδιασμός της έκθεσης του αρχιτέκτονα Tadao Ando απαιτούσε ένα ανάλογα σχεδιασμένο μανεκέν για να αναδείξει τις ελικοειδείς και ευθείες γραμμές.
Ο Lagerfeld, με τη στέρεη κατανόηση των κατασκευών, χρησιμοποίησε τόσο καμπύλες όσο και ευθείες γραμμές, οι οποίες τυχαίνει να αντιστοιχούν στο κύριο δυαδικό σύστημα της υψηλής ραπτικής: το φλου και το tailoring (μαλακό και σκληρό).
Η επιμέλεια του σχεδιασμού της έκθεσης από τον Tadao Ando αναδεικνύει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, αντιπαραβάλλοντας ευθείες και στρογγυλεμένες φόρμες σε όλο το χώρο. Η έκθεση παρουσιάζει έναν μοντέρνο και γεωμετρικό σχεδιασμό που απαιτούσε ένα ειδικά σχεδιασμένο μανεκέν για να αναδείξει τις ελικοειδείς και ευθείες γραμμές. Η δύναμη καινοτομίας και προσήλωσης του οίκου Bonaveri δημιούργησαν μία αποκλειστική πτυχή της συλλογής Schläpp που βρίσκεται σε αρμονία με την αισθητική του διάσημου σχεδιαστή μόδας, Karl Lagerfeld.
Γενικότερα, η αλλαγή της κλίμακας από το υπερμέγεθες στο ανθρώπινο μέγεθος, και του χώρου, από επαγγελματικό σε προσωπικό, από την αρχή, παραπέμπει στα ρητά και υπαρξιακά ερωτήματα που τίθενται στην έκθεση, δηλαδή: Πώς καταλαβαίνεις κάποιον; Και είναι πραγματικά δυνατόν να γνωρίσεις ποτέ έναν άλλο άνθρωπο;
Ο Andrew Bolton είναι πεπεισμένος ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις βασικές αλήθειες για έναν άλλο άνθρωπο: “Νομίζω ότι μπορείς να γνωρίσεις κάποιον μέσα από τη μεθοδολογία εργασίας του”, υποστηρίζει. Και ποιος καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις έναν εργασιομανή (που ήταν ο Lagerfeld), από το να τον γνωρίσεις μέσα από την παραγωγή του! Τα πράγματα όμως γίνονται πιο δύσκολα όταν προσπαθείς να αποσυνδέσεις το έργο από τον δημιουργό του. “Δεν πιστεύω ότι μπορείς να διαχωρίσεις τον άνθρωπο από το έργο”, συνεχίζει ο Bolton, “αλλά ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος;”.
Ο Karl Lagerfeld ήταν ένας άνθρωπος που υιοθέτησε μια περσόνα για να κινηθεί στη δημόσια σφαίρα και αποτέλεσε έναν από τους πλέον παγκοσμίως αναγνωρίσιμους ανθρώπους. Ήταν αναμφισβήτητα μια προσωπικότητα της κουλτούρας και ένας δεξιοτέχνης της επικοινωνίας. Γεννημένος το 1933, σε μια εποχή που χαρακτηριζόταν από επιστημονικές εξελίξεις και μαζική παραγωγή, εκδήλωνε μια προτίμηση για την Εποχή του Διαφωτισμού (αναφέροντας τον 18ο αιώνα ως την “σπονδυλική στήλη” της προσωπικότητάς του), αλλά ταυτόχρονα προσαρμόστηκε εύστροφα στη ψηφιακή εποχή.
Είχε πολλές γνώσεις- εκτός από το ότι μιλούσε τρεις γλώσσες, δημιούργησε ένα αλφάβητο με τη μορφή του λογότυπου με το διπλό F για τον Fendi. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία δεν ήταν η μόνη! Ο υπεύθυνος επιμελητής του Ινστιτούτου Κοστουμιών, Bolton, θεωρεί το σχέδιο ως την πιο ουσιαστική, οικεία και προσωπική μορφή αυτοέκφρασης του Lagerfeld. Έτσι, για να δημιουργηθεί ένα πιο έντονο αίσθημα της σημασίας του σχεδίου στο έργο του Lagerfeld, συχνά το ρούχο παρουσιάζεται μαζί με το σκίτσο από το οποίο προήλθε, ενισχύοντας τη σύνδεση με τη δημιουργική διαδικασία.
Αν ο Lagerfeld ήταν υπερήρωας, η “ιδιοτροπία” του ή το ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτηριστικό του θα ήταν η ικανότητά του να υπάρχει πέρα από τις διαστάσεις. Το χαρτί ήταν το αγαπημένο υλικό του σχεδιαστή, ο καμβάς, κατά κάποιον τρόπο, για τα δισδιάστατα σχέδια που θα μετατρέπονταν σε τρισδιάστατα ρούχα. Πολλοί σχεδιαστές κάνουν σκίτσα ως μέρος της διαδικασίας τους, σημειώνει ο Bolton, αλλά ο Karl είπε: “Όταν σχεδιάζω, βλέπω [το σχέδιο] τρισδιάστατα”. Είναι ο συνδυασμός του τεχνικού σχεδίου με την εξπρεσιονιστική εικονογράφηση μόδας που κάνει τη διαφορά. Συνήθως το σκίτσο είναι ένα μέσο για έναν σκοπό, αλλά με τον Karl, ήταν ο ίδιος ο σκοπός”. Τα σχέδια του Lagerfeld προσέφεραν πληροφορίες και στάση- αποτύπωναν τις ιδιαιτερότητες και την αύρα ενός αληθινού σχεδίου!
Ακολουθήστε τον Andrew Bolton, σε μια ξενάγηση στην έκθεση Karl Lagerfeld: